Говорите по-русски?
Intrare și înregistrare Reclamaţii şi sugestii
27 septembrie 2018

Tradiția de a avea nași — obiceiuri strămoșești și contemporanitatea

Nașii, nănașii sau nunii mari sunt numiți cuplul care merge împreună cu tinerii la Sfânta Cununie și le sunt alături toată viața, devenindu-le părinți spirituali. Formarea unei noi familii implică susținere, îndrumare, sfaturi și idei pentru a ocroti și a crește dragostea din cuplu.

Vă informăm despre tradiția de a avea nași și cum s-au schimbat lucrurile legate de acest frumos obicei din trecut și până în prezent. În acest sens am discutat cu protoiereul Ioan Cozonac de la Sfânta Biserică „Arhanghelul Mihail și Gavriil” din Cuizăuca, Rezina și cu Irina Mihalaș — Moderatoare, Interpretă și Organizatoare de evenimente.

Din filele istoriei

Tradiția de a avea nași se trage încă din primele veacuri ale creștinătății. Despre nași se menționează încă în Noul Testament la nunta din Cana Galileei unde însăși Mântuitorul Hristos a fost prezent și a săvârșit prima Lui minune, prefacerea apei în vin. El a spus ca vinul să fie dus mai întâi nașului să guste.

Noi fiind un popor ortodox, păstrăm această veche tradiție adusă împreună cu altele de către Sfântul Apostol Andrei. Sigur că obiceiurile legate de această tradiție s-au modificat odată cu trecerea anilor, dar importanța ei rămâne incontestabilă. Taina Cununiei este una dintre cele șapte taine bisericești care se săvârșește în prezenţa şi cu participarea naşilor.

Alegerea nașilor — trecut și prezent

Odată ce tinerii au decis că doresc să formeze o familie, ei trebuie să-și caute nași. Această frumoasă tradiție, presupune că nașii trebuie să fie înstăriți și să ajute tinerii cu o vorbă bună și un sfat, afirmă protoiereul Ioan. Tinerii îndrăgostiți au fost educați în familii diferite și viziunile lor asupra lumii nu pot fi identice. Totuși, ei își doresc o familie. În acest sens, nașii vin în ajutor datorită experienței de căsnicie și a vieții de cuplu. Familia tânără are nevoie de un exemplu pe care să-l urmeze — nașii de cununie.

Dacă în trecut, tinerii își alegeau nași pentru sfaturi, dar și pentru ajutorul financiar pe care aceștia îl pot oferi, astăzi tinerii caută o pereche de nași ca să le fie prieteni. Cert este faptul că tinerii au toată stima și respectul pentru nași, dar modul de a comunica ușor cu nunii și a petrece timpul împreună interesant rămâne a fi prioritar astăzi, relatează Irina Mihalaș.

Cine poate, totuși, fi naș la o nuntă moldovenească?

Naşi sau nuni pot fi rudele apropiate: fraţi, surori, veri, cumnaţi sau cunoscuți ai tinerilor însurăței care sunt cununați, potrivit biserii. De obicei aceștia sunt aleși din partea mirelui, dar și rubedeniile miresei pot face față acestei provocări. Călugării nu pot fi nași, pentru că locuind în mănăstiri, nu îi pot povățui pe tineri în ceea ce numim viața familială.

Nu se recomandă ca naşii să fie tineri necăsătoriți menționează proteiereul Ioan Cozonac de la biserica „Sfântul Mihail și Gavriil” din Cuizăuca, Rezina. De asemenea, nu este recomandabil ca naşii să fie tată şi fiică sau mamă şi fiu. Obiceiul practicat în Moldova şi mai ales în Bucovina de a avea mai multe perechi de naşi de cununie nu este recomandat, potrivit biserici, în practică, însă, se mai întâlnesc astfel de situații.




Care sunt cerințele biserici pentru nănășei?

Biserica cere ca naşii să îndeplinească anumite condiţii: să fie ordodocși, să aibă o vârstă mai înaintată decât mirii, să fie cununați și cu o viață morală pe măsură. Despre fiecare cerință vorbim mai detaliat în continuare.

Potrivit tradiției bisericești, nunii mari, trebuie să fie ortodocşi. Rânduielile bisericeşti vechi şi noi ne îndeamnă cu insistenţă ca naşii să nu fie de altă confesiune decât mirii şi aceasta pentru faptul că adevărata şi eficienta călăuzire a lor trebuie făcută în legea ortodoxă.

În al doilea rând, nașii sunt părinții sufletești ai mirilor și trebuie să îi susțină și să le ofere sfaturi utile, de aceea experiența de viață a nunilor este importantă în acest sens, spune părintele Ioan. Când nașii sunt mai în vârstă decât tinerii, responsabilitatea acestora crește și îndemnul nașilor este luat în considerație de tineri. Cu toate că se întâmplă ca nașii să fie de aceași vârtă cu mirii, dar să fie cununați mai devreme.

În cele din urmă, naşii trebuie să fie cununaţi şi să aibă o viaţă morală ireproşabilă pentru a putea fi exemple vii pentru finii lor. Năşia de Cununie creează rudenie spirituală, ar mai fi de amintit obiceiul frumos, străvechi şi românesc, ca finii să sărute mâna naşilor, ca semn de profund respect.

Ce e de făcut când tinerii nu și-au găsit nași?

Pentru tinerii însurăței, căsătoria şi, mai ales, cununia religioasă înseamnă o renaştere spirituală, naşterea unei familii, pentru care este nevoie de părinţi. La ceremonie, nașii împreună cu preotul slujitor pun inelele pe degetele mirilor, pun şi iau de pe cap cununiile mirilor la cununie, ţin lumânările, de o parte şi de alta a celor doi care se cunună şi participă la dansul ritual, din rânduiala acestei Sfinte Taine.

Pe de o parte este biserica și tradițiile rămase din străbuni care impun tinerii să aibă nași, iar pe de altă parte este contemporanitatea.

Tot mai frecvent, tinerii nu-și găsesc nași din cauza cheltuielilor pe care trebuie să le suporte ambele părți. Până la urmă, tradițiile sunt tradiții și în acest sens trebuie de găsit un numitor comun, pentru a diminua cheltuielile ambelor părți și a avea o sărbătoare memorabilă.

Și dacă tinerii nu și-au găsit Nași ? Se pot Cununa? Pot organiza cea mai frumoasă sărbătoare a vieții lor? În acest sens preotul poate să le fie naș, dar în același timp nu poate să facă și slujba. Deci, preotul trebuie să găsească un protoiereu care să ducă Sfânta Cununie. Situații sunt diferite, iar experiența demonstrează că tinerii pot fi cununați de către preot și fără nași, iar aceasta nu înseamnă că ei vor fi nefericiți.

Moderatoarea de nunți, Irina Mihalaș, îndrumă tinerii ce nu și-au găsit Nași să nu se întristeze și să nu considere acest fapt drept un impediment. Savurați orice clipă petrecută împreună, acest lucru este cel mai important. Iar dacă tinerii au decis să-și organizeze Nunta, să o facă cu toată dragostea și să fie siguri că evenimentul lor va fi unul de neuitat, vesel și plin de emoții pozitive, iar invitații nici nu-și vor da seama că Nașii au lipsit.




Până la urmă, crearea unei familii este o bucurie enormă, iar nașii rămân peste ani să-și îndeplinească datoria de a călăuzi cuplul pentru a păstra înțelegerea și dragostea.

Se joacă nunțile moldovenești cu nași și fără nași. Cert este faptul că acel cuplu care și-a găsit, totuși, părinții spirituali este înarmat cu sfaturi utile și exemple de viață reale.



Vizionari intr-o saptamina: 94
Vizionari de la data publicarii: 20411





Merită să fie văzut

Articole Ce îi deranjează cel mai mult pe moldoveni atunci când caută de muncă? Răspunsurile candidaților Ce îi deranjează cel mai mult pe moldoveni atunci când caută de muncă? Răspunsurile candidaților

Peste 83% dintre candidați sunt descurajați să răspundă la o ofertă de muncă unde salariul nu este specificat. Rabota.md a realizat un sondaj cu participarea vizitatorilor ai Târgului de Cariere, care a avut loc între 27-28 octombrie la Chișinău, și a descoperit ce alte motive împiedică oamenii să trimită un CV.

Articole Salariu mare și un loc de muncă aproape de casă. Ce-și mai doresc candidații moldoveni — Lucru.md Salariu mare și un loc de muncă aproape de casă. Ce-și mai doresc candidații moldoveni — Lucru.md

Amplasarea convenabilă a biroului — un factor prioritar pentru moldoveni atunci când își caută un post de lucru. Asta indică rezultatele sondajului realizat de site-ul Lucru.md cu vizitatorii Târgului de Cariere din Chișinău.

Articole De ce aleg tinerii casatoriti restaurantul MiaDora? De ce aleg tinerii casatoriti restaurantul MiaDora?

Data nuntii a fost stabilita si alegeti un loc demn pentru celebrarea nuntii dvs.? Neobisnuitul restaurant MiaDora din Chisinau invita toti proaspat casatoritii si oaspetii acestora sa sarbatoreasca evenimentul crearii unei noi familii intr-un interior clasic si rafinat!

Articole Tradiția de a avea nași — obiceiuri strămoșești și contemporanitatea Tradiția de a avea nași — obiceiuri strămoșești și contemporanitatea

Nașii, nănașii sau nunii mari sunt numiți cuplul care merge împreună cu tinerii la Sfânta Cununie și le sunt alături toată viața, devenindu-le părinți spirituali. Formarea unei noi familii implică susținere, îndrumare, sfaturi și idei pentru a ocroti și a crește dragostea din cuplu.

Articole Restaurantul "Banket Hall" — păstrând tot ce e mai bun, descoperind ceva nou! Restaurantul "Banket Hall" — păstrând tot ce e mai bun, descoperind ceva nou!

Chișinău, un oraș relativ mic, dar cafenele, restaurante, săli de banchet sunt mai mult decât suficiente. Dar puține reușesc să se mențină în top an de an. Un asemenea local este restaurantul complex "Banket Hall". Administrația complexului ne-a împărtășit rețeta succesului și ne-a povestit despre secretele organizării unor sărbători fericite.

Articole Produse de cofetărie miraculoase — torturi de catifea și cu efect de oglindă. Așa ceva nu ați mai văzut! Produse de cofetărie miraculoase — torturi de catifea și cu efect de oglindă. Așa ceva nu ați mai văzut!

Privind aceste fotografii, e greu de crezut că acestea sunt torturi, create de mâna omului și că ar putea fi mâncate. Produsele de cofetărie mai mult seamănă cu niște pietre scumpe!

Articole Restaurantul "Select" vă oferă cel mai bun cadou de nuntă! Restaurantul "Select" vă oferă cel mai bun cadou de nuntă!

Nunta în Moldova - mult mai mult, decât o sărbătoare sau un eveniment festiv în onoarea tinerilor căsătoriți. Pentru poporul nostru, dar și pentru alte națiuni, unirea a două inimi iubitoare, din care se naște o familie, reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din viață.

Articole Jumbo: sărbătoarea dragostei și a spiritului romantic! Jumbo: sărbătoarea dragostei și a spiritului romantic!

Ziua Îndrăgostiților — una din acele sărbători când prin aer plutește miracolul. Inima așteaptă declarații romantice și am vrea atât de mult să vină primăvara! Peste două săptămâni va sosi luna martie. Dar până atunci, pe 14 februarie, de Sf. Valentin și Valentina, CC "Jumbo" a organizat pentru toți cei care sunt în căutarea unui suflet pereche sau deja și-au găsit jumătatea, o sărbătoare plină de culoare.